V Mekinjah imamo »Damskega krojača«

Igralci dramske skupine ŠKD Mekinje so v petek, 21. oktobra, pod vodstvom Sonje Bernot in  režiserke Andreje Humar Gruden,  na novem odru Športno kulturnega doma v Mekinjah  premierno uprizorili njihovo najnovejšo komedijo z naslovom Damski krojač (Tailleur pour dames), katero je proti koncu 19. stoletja napisal francoski avtor Georges Feydeau.

Komedija se zaplete v stanovanju francoskega zdravnika Moulineauxa (NACE KONCILJA), ki se tudi zaradi stalnega vmešavanja njegove tašče, gospe Aigreville (MAJA KOROŠEC), spre s svojo soprogo Yvonne (SABINA GRUDEN). V stanovanju nastane popolna zmešnjava, saj problem začnejo reševati tudi ostali akterji, na čelu s služabnikom Etiennom (LEON BERNOT) in pacientom Bassinetom (SILVO BALANTIČ). Rešitev problema ponudi prav pacient, ki je nedavno podedoval bivše šiviljino stanovanje. Najame ga doktor Moulineaux, ki bi rad prikril svojo sicer še platonično izvenzakonsko zvezo s poročeno ženo in se izdaja za damskega krojača. A za stanovanje se zanima tudi njegova tašča. Zgodbo še bolj zapletejo ostali akterji, ki se srečujejo v šiviljinem stanovanju in so med sabo tako ali drugače povezani: gospod Copelli (MARK DOJČINOVIČ), Suzanne Copelli (LARA BERNOT), Rosa (SONJA BERNOT), gospa d’Herblay (JUDITA PAVLINIČ) in gospodična Pomponnette (MARIJA GOLOB) Pride do velike zmešnjave, ko se že ne ve več, kdo je kdo. A zgodba se komično razplete po načelu: Konec dober, vse dobro.

Igralci, ki so v prenovljeno dvorano ŠKD Mekinje v treh dneh privabili preko 500 gledalcev, so obljubili, da bodo tudi z novo komedijo v prihodnje razveseljevali gledalce po vsej Sloveniji. In če bodo z igro podobno uspešni, kot so bili s prejšnjima komedijama (Zakonci stavkajo in Gugalnik), ki so ju skupaj odigrali že preko 50 krat (med drugim tudi po enkrat pri zdomcih v Nemčiji in zamejcih v  Avstriji), potem bodo na svoj račun prišli tudi gledalci, ki od 21. do 23. oktobra niso imeli časa ali možnosti priti v mekinjski dom.

Skratka: na veselje tako gledalcev, med katerimi je bil na premieri tudi g. župan Marjan Šarec, kot tudi igralcev in režiserke, je bil pretekli vikend mekinjski dom zopet skoraj pretesen. Poleg obilice smeha so bili  gledalci po vsaki predstavi deležni tudi  pogostitve,  za katero gre zahvala gostinstvu Sklednik. Zahvala pa gre tudi ostalim pomočnikom in članom društva ter donatorjem, brez katerih igra ne bi uspela, kot je.

V sliki:

Celotna igralska zasedba skupaj z režiserko: Gospa d'Herblay (JUDITA PAVLINIČ), gospodična Pomponnette (MARIJA GOLOB), Etienn (LEON BERNOT), gospa Aigreville (MAJA KOROŠEC), Yvonne (SABINA GRUDEN), Moulineaux (NACE KONCILJA), režiserka (ANDREJA HUMAR GRUDEN), Rosa (SONJA BERNOT), Bassinet (SILVO BALANTIČ), Copelli (MARK DOJČINOVIČ) in Suzanne Copelli (LARA BERNOT).

Režiserka, scenografinja in kostumografinja Andreja Humar Gruden z "glavnima igralcema" hčerko Sabino Gruden in Nacetom Konciljo.

"Najpretreslivejši" prizor: Rosa (Sonja Bernot) omahne v rokah zdravnika Moulineauxa (Nace Koncilja).

Odlična ženska zasedba - hči Lara Bernot v vlogi Suzanne Copelli in mati Sonja Bernot v vlogi Rose.

Odličen Silvo Balantič v vlogi pacienta Bassineta.

Marija Golob (gospodična Pomponnette), upokojena učiteljica in ljubiteljica planin vedno rada sodeluje pri igrah mekinjske dramske skupine.

Leon Bernot (postrešček Etienn).

Maja Korošec v vlogi tašče gospe Aigreville : "Čigave so te damske rokavice, ki jih je moja hči našla v vaši postelji?"

Judita Pavlinič (Gospa d'Herblay ): "Prosim popravite mi obleko, in to takoj!"

Mark Dojčinovič (gospod Copelli) iz Kamnika se je dramski skupini priključul sredi priprav na igro kot nadomestilo za drugega igralca, a je svojo vlogo odigral povsem suvereno, kot bi sodeloval že od začetka priprav.

Po predstavi je sledila tudi skromna pogostitev, za katero se člani ŠKD Mekinje zahvaljujemo podjetju Sklednik.

Za pripravo igre gre zahvala tudi sodelavcem:

izdelava kostumov: MARJA SUŠNIK, dekoracija klobukov: MARJA SUŠNIK, LARA BERNOT, izdelava scene: SILVO BALANTIČ, BRANE GOLOB, poslikava scene, scenski dodatki: LARA BERNOT, MARK DOJČINOVIČ, luč: JURE FTIČAR, šepetalki: MARIJA GOLOB, JUDITA PAVLINIČ, fotograf: TINE BREGAR, prevod: TONE SMOLEJ, kostumografija, scenografija in režija: ANDREJA HUMAR GRUDEN.

TEKST in FOTO:

Matej Slapar in Dr. Damjan Hančič (www.kamnican.si).

Add Comment