Mekinjski krajevni praznik v znamenju 100 letnice Društvenega doma

Ob 9. oktobru – krajevnem prazniku KS Mekinje, ki se praznuje v spomin na 9. oktober leta 1300, ko je bil v Mekinjah ustanovljena samostan, je v soboto 15. oktobra,  v dvorani Društvenega doma potekala že tradicionalna proslava ob tem prazniku. Letos pa je bilo še posebej slovesno, saj so obeležili tudi 100 letnico Društvenega doma, ki je bil uradno odprt 11. junija 1911 in je kot prostor za kulturna, športna in družabna srečevanja krajanov skozi 100 let odigral pomembno združevalno in simbolno vlogo med Mekinjčani.

Kratka predzgodovina gradnje Društvenega doma v Mekinjah

Mekinjski Društveni dom so začeli graditi na zemljišču tedanjega mekinjskega župana Franca Gamsa leta 1909, ker so po ustanovitvi katoliškega kulturno-prosvetnega društva, ki je imelo številne odseke, postali spodnji prostori mekinjskega župnišča pretesni za vso razgibano dejavnost društva. V stavbo so vložili veliko prostovoljnega dela in darovalo mnogo materiala za gradnjo, toda zaradi političnih zapletov so dom lahko odprli šele leta 1911. Gradnja doma je  stala okrog 18.000 avstro-ogrskih kron, če bi pa računali tudi prostovoljno delo, bi bil znesek okoli 25.000 kron. Na dan otvoritve doma, 11. junija 1911 je prišel v Mekinje in imel slovesen nagovor tudi tedanji slovenski narodni buditelj in voditelj in utemeljitelj krščanskega socializma dr. Janez Evangelist Krek.

Društveni dom, smo člani ŠKD Mekinje v preteklih letih s pomočjo donatorjev zgledno obnovili.

Donatorji, ki so pomagali pri obnovi doma in delovanju društva.

Kulturni program
 
V letošnjem slovesnem programu, ki ga je povezoval Tone Ftičar, so tako nastopili številni Mekinjčani: od učenk in učencev POŠ Mekinje, ki  so pod mentorstvom Jane Svetec, Tamare Bračič in Katarine Plahuta prikazali svoje dramske, športne in pevske veščine, preko Dua Malunca, v katerem igra Mekinjčan Matic Smolnikar, do Mekinjskega okteta in Ansambla Grintovci, ki ju sestavljajo večinoma Mekinjčani.

Številni mekinjski krajani so se zbrali v Društvenem domu. V prvi vrsti častni gostje: kamniški župan Marjan Šarec, ravnatekj OŠ Frana Albrehta Rafko Lah in člani sveta KS Mekinje.

Športno-akrobatska točka v izvedbi POŠ Mekinje.

Pevski zborček POŠ Mekinje pod vodstvom Katarine Plahuta.

Duet Malunca: Laura Zafred in Matic Smolnikar.

Mekinjski oktet pod vodstvom Marjete Čimžar.

Za zabavni del so po prireditvi poskrbeli člani ansambla Grintovci.

Po prireditvi smo se krajani poveselili ob zvokih ansambla Grintovci.

 Govorniki  na prireditvi

Slovesnemu trenutku primerno so na začetku programa spregovorili predsednik KS Mekinje Matej Slapar, predsednik Športno-kulturnega društva Mekinje Brane Golob (ŠKDM je lastnik Društvenega doma in je naslednik predvojnega Katoliškega prosvetnega društva Mekinje in povojnega ŠD Partizan Mekinje, ki sta bila prej lastnika in upravljavca doma) in kamniški župan Marjan Šarec.

Predsednik KS Mekinje Matej Slapar je ob tem slovesnem dogodku poleg zahval pomoč pri obnovi Društvenega doma spomnil tudi na potrebo, da se pri POŠ Mekinje zgradi prizidek in ponovno spomnil na veliko željo in potrebo krajanov po športnem igrišču v Mekinjah.

Predsednik ŠKD Mekinje Brane Golob je orisal potek del na Društvenem domu v preteklem obdobju in se zahvalil vsem prostovoljcem in sponzorjem, ki so pomagali pri obnovi doma.

Kamniški župan Marjan Šarec je pohvalil prizadevnost krajanov za obnovo Doma in ostale aktivnosti, ki jih vršijo v kraju. Pohvalil je tudi prizadevnost predsednika KS Mekinje za uresničitev projektov pomembnih za Mekinje, ki jih občina tudi podpira, toda hkrati opozoril, da mora občina imeti v vidu tudi druge investicije, ki so tudi nujne v občini, pri čemer je izpostavil gradnjo kanalizacije in gradnjo mestnih šol.

Še povezava na video iz dogodka:
Povzeto po www.kamnican.si
Besedilo in foto: Dr. Damjan Hančič
 

Add Comment