Občni zbor

ŠKD Mekinje je tudi leto 2010, po mnenju njegovih članov zaključil uspešno. V celem letu so opravili preko 40 aktivnosti, s katerimi so obogatili življenje v kraju tako za mlade, kot tudi za starejše. Poleg delovanja v Mekinjah, katerega glavni cilj je postavitev športnega igrišča, je društvo aktivno tudi v širšem občinskem in državnem okviru. Predvsem dramska skupina nastopa širom Slovenije, v planu za leto 2011 pa imajo tudi gostovanje pri Slovencih po svetu, natančnejej v Nemčiji v Münchnu, kamor se bodo odpravili 26. marca 2011.

Predsednik društva Brane Golob je na začetku predstavil delovanje društva v letu 2010.

Po njegovih besedah je bilanca dogodkov v letu 2010 zelo pestra, vanjo pa  so vključeni tako športni kot tudi kulturni in družabni dogodki, ki so jih člani društva organizirali in izvajali.

Med športnimi dogodki je izpostavil:

»Organizirali smo smučanje v Katschbergu ter ogled smučarskih skokov v Planici. Izpeljali smo 22. tradicionalni kros in 4. memorial Mira Petka, košarkarski turnir trojk ter 6 urni košarkarski maraton pred tovarno Kemostik, s katerim smo ponovno opozorili odgovorne, da športno igrišče nujno potrebujemo. Naslednji dogodki so bili še  pohod na Vovar z darovanjem maše za domovino, družabni piknik stari-mladi v Ošelku. Ponovno pa smo poizkusili tudi z izvedbo igralnih uric za najmlajše, vendar tudi letos na žalost ni bilo odziva.«

Nadaljeval je s predstavitvijo kulturnih dogodkov:

»V začetku leta smo na prireditvi Krajani se predstavijo predstavili slikarja Marjana Novak ter Matica Smolnikar. V lanskem letu je bil ponovno izpeljan likovni Extempore – Mekinje 2010, slike iz tega dogodka pa smo predstavili na prireditvi in odprtju razstave ob krajevnem prazniku v avli župnišča. V Sodelovanje s POŠ Mekinje smo izpeljali prireditev Imamo se radi ob materinskem dnevu. Poleg teh smo izvedli še naslednje dogodke: Kresovanje pod rebrom ob Dnevu državnosti, uprizorili smo žive jaslice pred cerkvijo, miklavževanje za otroke iz Mekinj in Nevelj ter dve skupini plesnih tečajev. Dramska skupina je organizirala srečanje dramskih skupin ter pričela z vajami za novo igro.«

Med drugimi dogodki in aktivnostmi je izpostavil:

»Pred zaključkom leta 2011 smo izdali drugo številko glasila Mekinjčan in ga skupaj s koledarji raznosili po celotnem kraju. Obiskali smo donatorje ter se jim zahvalili s skromnim darilom in zahvalo. Z enakimi darili smo se zahvalili tudi gospodinjam, ki so pekle za pogostitev Božično novoletnega večer.

Na koncu se je zahvalil vsem donatorjem, ki društvu s svojimi prispevki omogočajo, da društvo lahko deluje v korist kraja in krajanov. Posebna zahvala za donacije in sodelovanje gre tudi  KS Mekinje ter za sodelovanje POŠ Mekinje in seveda prizadevnim članicam in članom ŠKD Mekinje, ki sestavljajo društvo in njegove aktivnosti.

Poročilo sta podala tudi vodja dramske skupine Sonja Bernot in vodja tekaške sekcije Lado Kveder.

Sonja Bernot je povedla naslednje:

»Dramska skupina Športno kulturnega društva Mekinje je tudi letos zavzeto delovala. Po obnovitvenih vajah je že 6. februarja nastopila v kulturnem domu v Šmarci s predstavo Gugalnik avtorja Novaka Novaka. Predstavo smo potem odigrali še 20. februarja v Šentjakobu ob Savi in 13. marca v Gornjem Gradu. To je bila štirinajsta in obenem tudi zadnja predstava Gugalnika.

S predstavo Zakonci stavkajo pa dramska skupina še vedno gostuje po Sloveniji. Predzadnji vikend v maju smo se odpravili v Prekmurje, kjer smo 22. maja igrali v Beltincih, 23. maja pa v hotelu Radin v Radencih. Poleg že pregovornega gostoljublja so jim gostitelji omogočili tudi ogled prve slovenske okrogle vinske kleti v Kapeli in degustacijo njihovih vin. Lepote Krasa smo kljub deževnemu vremenu spoznavali 19. junija pod vodstvom gostiteljev iz Temnice na Krasu, kjer smo odigrali že 33. predstavo Zakonci stavkajo. Zadnjo predstavo v sezoni smo 27. avgusta odigrali v letnem gledališču v Gradišču blizu Šmartnega v Tuhinju. To je bila 34. predstava Zakonci stavkajo.

Jeseni se je dramska skupina, ki se ji je pridružilo nekaj novih članov, spet zbrala k novemu projektu. To je komedija Damski krojač francoskega dramatika Georgesa Feydeauja. Premiero načrtujemo jeseni  leta 2011.

Za leto 2011 imamo poleg nove premiere v načrtu še obisk slovenskih zdomcev v Nemčiji, kjer bomo na njihovo povabilo odigrali veseloigro Zakonci stavkajo.

Dramska skupina je tako aktivna vse leto in glede na zagnanost njenih članov bo upamo tako tudi še naprej.«

Lado Kveder pa je podal poročilo Tekaške sekcije:

»Tekaška sekcija je v letu 2010 štela cca. 15 članov od tega se je 5 tekačev udeleževalo raznih tekaških tekem po Sloveniji. Skupinska vadba, ki smo jo uvedli ob sredah je uspešno potekala do začetka dopustov. V jesenskem času smo se družili le še tekmovalci, ki smo se uspešno pripravili za Ljubljanski maraton. Tudi letos pripravljamo skupinsko vadbo, samo da uskladimo termin in počakamo toplejše dni. V teh zimskih dneh se trije tekači redno udeležujemo 2. zimske lige na Sv. Primož.«

Naštel je tudi nekaj rezultatov najboljših mekinjskih tekačev, ki so naslednji:

Najstarejši veteran Tone Petek:

–          Prvo mesto: sv. Primož, Veronikin tek v Kamniku, tek na sv. Miklavž

–          Drugo mesto: tek na Kriško goro, Mekinjski kros

–          Na Gorenjskem pokalu skupno 4. v svoji kategoriji in 12. na Ljubljanskem maratonu

Mlajši veteran Lado Kveder:

–          Prvo mesto: Zimska liga sv. Primož, tek na Kriško goro, Mekinjski kros, tek na sv. Mohor, tek Portorož  soline.

–          Drugo mesto: tek na Jošta, tek na Osolnik, tek Suša Zali log, tek Mošnje 2010, tek Preddvor, Veronikin tek Kamnik, drugo mesto skupno na Gorenjskem pokalu in na teku trojk v Ljubljani.

–          Peto mesto na Ljubljanskem maratonu

Članska kategorija Denis Sitar:

je tekmoval v daljših tekih, kot so ultra maraton Celje-Logarska  dolina 75 km-čas 9:03:12, Ljubljanski maraton 42 km čas 3:51:08 in 24 ur sv Primoža z 18 vzponi osvojil tretje mesto skupno.

Članska kategorija Boštjan Burja:

–          na Ljubljanskem maratonu osvojil 61 mesto,

–          Drugo mesto: tek na Kriško goro, Mošnje 2010,

–          Tretje mesto: visoški tek,tek na Jošta, tek Suša Zali log, ter 3. mesto skupno na Gorenjskem pokalu.

Na DM teku v Ljubljani so tekmovala tudi naša dekleta, in sicer Irena Smolnikar, Manca Smolnikar in Mirjana Kveder.

Po predstavitivi poročil, ki so bila soglasno potrjena,  je bila na sporedu točka volitve v organe ŠKDM. Na tajniško mesto je bil izvoljen Jure Ftičar, blagajničarka bo od sedaj naprej Monika Golob, na mesto podpredsednika pa je bil po odstopu Mateja Slaparja izvoljen Miha Pavlinič.

Matej Slapar je povedal, da se je do sedaj izredno trudil za delovanje ŠKD Mekinje in da bo z aktivnostmi nadaljeval tudi v prihodnje. Razlog za odstop je po njegovih besedah v preobremenjenosti, saj je v letu 2010 postal predsednik KS Mekinje, kjer že zavzeto deluje. Poudaril je potrebnost sodelovanja KS in ŠKD Mekinje ter občine Kamnik tudi v prihodnje s ciljem po čim prejšnji pridobitvi nujnega igrišča.

Na koncu so člani ŠKD Mekinje sprejeli še letni plan dela in ob skromnem prigrizku poklepetali o aktualnih načrtih.

Poročilo pripravil Matej Slapar

Add Comment