Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Vabilo – Otvoritev razstave, predstavitev knjige in premiero filma JOŽEFA HUMAR – DEBEVČEVA ZEFA, PASTIRICA IN REZBARKA

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave, predstavitev knjige in premiero filma JOŽEFA HUMAR – DEBEVČEVA ZEFA, PASTIRICA IN REZBARKA, ki bo v soboto, 19. 11. 2022, ob 16.00 v Dvorani nad Kavarno Veronika v Kamniku. Razstava bo odprta vsak dan do četrtka, 24. 11. 2022, od 10.00 do 19.00.

Jožefa Humar – Debevčeva Zefa je gojila, ohranjala in bogatila kulturno dediščino področja Velike, Male in Gojške planine in s tem celotnega slovenskega prostora.

Od leta 1925 do 1976 je 50 let poletja preživljala na Gojški planini, kjer je pasla domače govedo in rezbarila. S svojim pretanjenim umetniškim čutom in velikim duhovnim bogastvom je iz občudovanja narave črpala vedno nove ideje za svoje stvaritve, ki so bile ukoreninjene v izročilu prednikov in nadgrajene z njeno domišljijo. Uresničevala jih je v rezbarjenju pisav za trniče, kropivčkov, ročajev (primežev) za vrata, pa tudi v oblikovanju križanega Kristusa, okraskov za gospodinjske pripomočke, različnih figuric, risanju pirhov, pisanju pesmi in zapisov, skratka v vsem svojem delu.

Svoje rezbarsko znanje in umetniško izraznost je izpopolnila do zelo visoke stopnje. Cenil jo je tudi veliki arhitekt Jože Plečnik, ki jo je svojim študentom dal za zgled: “Dobro si oglejte, kaj zna ta pastirica; ko boste znali toliko kot ona, boste znali veliko.” (Kopač, Iveri z Grintovcev, Ljubljana, 2006.)

Za svoje izdelke je dobila več priznanj in znak kvalitete, Zveza obrtnih združenj Slovenije pa ji je leta 1978 podelila tudi naziv Mojster domače in umetne obrti.