Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Dramska skupina Športno-kulturnega društva Mekinje

V našem društvu deluje izredno aktivna dramska skupina, katero  organizacijsko vodi Ga.  Sonja Bernot. Umetniški vodja dramske skupine, je režiserka Ga. andreja Humar Gruden.  Ostali člani igralske zasedbe pa smo ljudje različnih poklicev, starosti in nazorov, katere druži želja po igranju, druženju in zabavanju gledalcev.

Ponovno oživitev, je naša dramska skupina doživela leta 2007, ko smo po nekaj letih premora zopet pripravili dramsko igro z naslovom Zakonci stavkajo, s katero smo odigrali že več kot 30 krat. Pred tem pa je naše društvo uprizorilo tudi že več komedij, med katerimi v zadnjem času lahko izpostavimo predvsem veseloigro Kam iz Zadreg in pa komedijo Stari grehi, ki sta bili odigrani  ob koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja in pa na začetku tega tisočletja.  Tradicija dramsekga ustvarjanja, pa je bila v naših koncih prisotna tudi že v prvi polovici 20. stoletja in tudi pred 1. svetovno vojno, ko so v našem takrat še (samo) kulturnem domu igrali tako domači, kot tudi gostujoči gledališki ustvarjalci.

Z veseloigro Zakonci stvakajo, katera je premierno uprizoritev doživela 30.3.2007, smo kasneje gostovali po vsej Sloveniji in tudi pri zamejskih Slovencih, na avstrijskem Koroškem, kjer smo doživeli izredno dober odziv in sprejem. Poleg gostovanj, smo s komedijo Zakonci stavkajo, na tekomovanju amaterskih gledaliških skupin v Pekrah pri Mariboru leta 2008,  dobili nagrado za najboljšo režijo.

Po prvi uspešni predstavi smo v letu 2008, pripravili premiero nove veseloigre, z naslovom GUGALNIK, katero še sedaj igramo po raznih kulturnih domovih po Sloveniji. Dogajanje naše nove komedije je postavljeno v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, v predmestje Beograda. Zgodba se zaplete, ko se v družini, na željo moža  Radeta (glave  družine), dosedanje vloge med možem in ženo zamenjajo. Komično situacijo, ko mož pere plenice in kuha kosilo, medtem, ko mu žena služi denar, si lahko ogledate na katerem od naših pirihodnjih gostovanj, tudi v vašem kraju…

Najnovejša igra našega društva pa je Damski krojač, francoskega avtorja Georges Feydeaua, katero smo premierno uprizorili 21. oktobra na novem odru in novih stolih v dvorani ŠKD Mekinje.

V nadlajevanju objavljamo nekaj prispevkov in člankov, ko so o nas pisali najrazličnejši mediji:

Članek v Kamniškem občanu dne 3.11.2011

Igralci dramske skupine ŠKD Mekinje so v petek, 21. oktobra, pod vodstvom Sonje Bernot in  režiserke Andreje Humar Gruden,  na novem odru Športno kulturnega doma v Mekinjah  premierno uprizorili njihovo najnovejšo komedijo z naslovom Damski krojač (Tailleur pour dames), katero je proti koncu 19. stoletja napisal francoski avtor Georges Feydeau.

Komedija se zaplete v stanovanju francoskega zdravnika Moulineauxa (NACE KONCILJA), ki se tudi zaradi stalnega vmešavanja njegove tašče, gospe Aigreville (MAJA KOROŠEC), spre s svojo soprogo Yvonne (SABINA GRUDEN). V stanovanju nastane popolna zmešnjava, saj problem začnejo reševati tudi ostali akterji, na čelu s služabnikom Etiennom (LEON BERNOT) in pacientom Bassinetom (SILVO BALANTIČ). Rešitev problema ponudi prav pacient, ki je nedavno podedoval bivše šiviljino stanovanje. Najame ga doktor Moulineaux, ki bi rad prikril svojo sicer še platonično izvenzakonsko zvezo s poročeno ženo in se izdaja za damskega krojača. A za stanovanje se zanima tudi njegova tašča. Zgodbo še bolj zapletejo ostali akterji, ki se srečujejo v šiviljinem stanovanju in so med sabo tako ali drugače povezani: gospod Copelli (MARK DOJČINOVIČ), Suzanne Copelli (LARA BERNOT), Rosa (SONJA BERNOT), gospa d’Herblay (JUDITA PAVLINIČ) in gospodična Pomponnette (MARIJA GOLOB) Pride do velike zmešnjave, ko se že ne ve več, kdo je kdo. A zgodba se komično razplete po načelu: Konec dober, vse dobro.

Igralci, ki so v prenovljeno dvorano ŠKD Mekinje v treh dneh privabili preko 500 gledalcev, so obljubili, da bodo tudi z novo komedijo v prihodnje razveseljevali gledalce po vsej Sloveniji. In če bodo z igro podobno uspešni, kot so bili s prejšnjima komedijama (Zakonci stavkajo in Gugalnik), ki so ju skupaj odigrali že preko 50 krat (med drugim tudi po enkrat pri zdomcih v Nemčiji in zamejcih v  Avstriji), potem bodo na svoj račun prišli tudi gledalci, ki od 21. do 23. oktobra niso imeli časa ali možnosti priti v mekinjski dom.

Skratka: na veselje tako gledalcev, med katerimi je bil na premieri tudi g. župan Marjan Šarec, kot tudi igralcev in režiserke, je bil pretekli vikend mekinjski dom zopet skoraj pretesen. Poleg obilice smeha so bili  gledalci po vsaki predstavi deležni tudi  pogostitve,  za katero gre zahvala gostinstvu Sklednik. Zahvala pa gre tudi ostalim pomočnikom in članom društva ter donatorjem, brez katerih igra ne bi uspela, kot je.


Naslednji članki so bili objavljeni na spletnem portalu: www.kamnican.si

MEKINJSKI IGRALCI PONOVNO NAVDUŠILI Z NOVO KOMEDIJO

Mekinje (25.10.2008) – Po letu in pol od zadnje premiere kakega dramskega dela mekinjskih amaterskih gledališčnikov je bila v teh dneh na odru Društvenega doma v Mekinjah ponovno premiera – tokrat komedije “Gugalnik”, ki jo je režirala Andreja Humar Gruden. Premiera igre je bila po pričakovanjih izjemno dobro obiskana in kljub ponovitvam je bila dvorana vsakič skoraj premajhna za vse obiskovalce.

Temeljna zgodba komedije v dveh dejanjih, ki se dogaja v Beogradu v 80-tih letih 20. stoletja, je sprememba vlog v družini: mož doma gospodinji, žena pa hodi v službo, iz česar se razvije veliko komičnih situacij.Glede na to, da so Mekinjčani oz. Dramska sekcija Športno kulturnega društva Mekinje s prejšnjo igro “Zakonci stavkajo” uprizorili 25 gostovanj po Sloveniji in dosegli tudi na “Festivalu komedije” v Pekrah velik uspeh ter da so igralci tudi novo igro v vseh ozirih naštudirali “v piko”, lahko pričakujemo da bo tudi ta igra uspešnica.

Glavna igralca – zakonca Olja (Sonja Bernot) in Rade (Roman Golob).


V MEKINAJH SO ZAKONCI STAVKALI

V Mekinjah je bil minuli vikend zopet pester. Za popestritev dogajanja so poskrbeli člani Dramske skupine Športno kulturnega društva Mekinje, ki so po nekaj letih premora zopet pripravili novo dramsko igro – veseloigro v treh dejanjih avtorja J. Pohla Zakonci stavkajo. Premiera igre je bila v petek, 30. marca, ponovitvi pa v soboto, 31.marca in nedeljo, 1. aprila. Dvorana Športno kulturnega doma je bila vsak dan uprizoritve, na veliko veselje igralcev in ostale ekipe, polna do zadnjega kotička.

Komedija ZAKONCI STAVKAJO, katere režiserka je Andreja Humar Gruden, se odvija v neki vasici, v petdesetih letih prešjšnjega stoletja. Idilični mir v vasi razburka novica, ki jo vneto širi gospa županja, ki pravi, da ni več vino tisto, kar vleče može v gostilno, ampak nova natakarica Hanca. Žene tega seveda ne morejo dopustiti, zato sklenejo da bodo naredile to, kar v mestu naredijo delavci, če gospoda noče popustiti – Odločijo se za stavko!!! In ker možem, početje njihovih žena ni prav nič po godu, sklenejo, da bodo zadevi prišli do dna in to skozi potek igre tudi naredijo na tako komičen način, da gledalce vedno znova spravljajo v smeh.

Glede na to, da je uprizoritev veseloigre v Mekinjah doživela tako velik odziv, se igralci skupaj z njihovo vodjo Sonjo Bernot že pripravljajo na gostovanja, ki bodo sledila v prihodnjih tednih oziroma mesecih.

Skratka po nekaj letih premora je v Mekinjah spet uprizorjeno novo dramsko delo, ki dokazuje, da tudi mlajša generacija kljub zelo spremenjenemu življenjskem ritmu nadaljuje s tradicijo prirejanja dramskih iger, po katerih so Mekinje slovele že pred drugo svetovno vojno in še okoli 10 let po njej. Pred približno 8 leti se je ta tradicija spet delno obnovila, vendar je moralo preteči spet nekaj časa, da je prišla na oder nova igra, ki bo po besedah organizatorjev nasmejala še marsikateri obraz širom Slovenije.