Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zgodovina društva

Pred davnimi časi…

…so se krajani Mekinj in Godiča združili in začeli leta 1911 graditi dom za športne in kulturne dejavnosti, kjer bi si kleni občani s telesno aktivnostjo nabirali moči za vsakdanja opravila in se družili. Sprva le rekreativno druženje je mlade fante, kasneje popeljalo v tekmovalnost in kaj kmalu so si postavili telovadne rekvizite, npr. drog in začeli z vadbami. Redna telesna aktivnost in treningi so jih pripeljali do udeležbe na tekmovanjih v gimnastiki in osvojili so marsikatero nagrado.
Po drugi svetovni vojni se je ustanovilo telovadno društvo PARTIZAN MEKINJE, ki je dom prevzelo v upravljanje in nadaljevalo z dejavnostmi svojih predhodnikov.

Skozi vsa leta si je društvo prizadevalo pritegniti čim več krajanov v rekreacijo in šport, začenši z mladimi. Tesno so sodelovali s podružnično šolo v Mekinjah, ki je vključevala osnovnošolce do 4. razreda. Ker šola ni imela telovadnice, jim je bil telovadni dom še kako dobrodošel, posebno pozimi, ko razmere niso dopuščale razgibavanja zunaj v neposredni bližini šole. Učenci so v domu pod vodstvom učiteljev organizirali in izvedli med šolskim letom razne proslave za starše, za krajane in se s časom navezali na telovadni dom in delovanje v skupnosti.

Mladina in odrasli so imeli možnost ob večerih v domu igrati košarko, odbojko, nogomet ali se kako drugače rekreirati. Člani društva so si prizadevali prebuditi ljudi za rekreacijo in jih istočasno povezovati ob druženju v skupnih akcijah, ki potekajo v naravi, zato so organizirali športna tekmovanja za otroke in mladino v smučanju, organizirali nekajdnevni tabor zanje, 27.4.1988 so prvič izvedli organizacijo Mekinjskega krosa, ki je postal vsakoletni.

Današnje društvo in njegove aktivnosti

Današnje Športno kulturno društvo Mekinje je torej nastalo iz TVD Partizan Mekinje na ustanovni skupščini 31.10.1997. Sedež društva je v Mekinjah, Cankarjeva 37, Kamnik. Prednost društva je v tem, da ima svoj športno-kulturni dom. Sami ga vzdržujejo in obnavljajo. Obnovili so že streho, tla v telovadnici, zamenjali okna, obnovili sanitarije in sejno soboobnovili so vasado, naredili nadstrešek in vsaj zaenkrat uredili okolico. Vsi zainteresirani si lahko v popoldanskih in večernih urah privoščijo rekreacijo v telovadnici. Mladi in manj mladi najraje igrajo družabne igre z žogo kot so košarka, odbojka, mali nogomet. Sekcija za aerobiko je pritegnila predvsem ženske v vodeno skupinsko vadbo, ki se izvaja pod strokovnim vodstvom od 1991. leta dalje.  Planinska sekcija društva poskrbi za vsakoletni pohod v bližnje hribe, ki se ga člani društva in krajani z veseljem udeležijo, saj ne pomeni le rekreacije, temveč tudi prijetno druženje in zabavo. Na takih pohodih se krajani medsebojno spoznavajo in tkejo drobne vezi zaupanja. Mladi se radi vključujejo v kulturna dogajanja. Društvo je že organiziralo in izvedlo nekaj iger, s katerimi so se predstavili krajanom, gostovali pa so tudi po raznih krajih Slovenije.

Vsako leto…

Društvo letno organizira prireditve, kot so:

  • “Krajani se predstavijo”
  • otroško maškarado na pustno soboto
  • organiziranje športnih prireditev (košarkarski, odbojkarski turnirji)
  • kulturno prireditev ob dnevu žena in materinskem prazniku v marcu ob sodelovanju učencev iz podružnične šole v Mekinjah
  • vsakoletni “Mekinjski kros”, ki poteka na Dan upora proti okupatorju (27. aprila), je bil na občnem zboru 2006 preimenovan in nosi podnaslov “Memorial Mira Petka”, v spomin na dolgoletnega predsednika društva in nepogrešljivega delavca v lokalni skupnosti.
  • prodajno slikarsko razstavo ob krajevnem prazniku v oktobru
  • športno tekmovanje – “Turnir trojk”
  • ob koncu leta se celoletna prizadevanja članov društva zaključijo z “BOŽIČNO NOVOLETNIM VEČEROM”, kjer se gosti zabavajo na prireditvi ob glasbi in plesu.
  • … in še kaj

V športno – kulturni  dvorani gostujejo amaterske gledališke skupine in društva s svojimi igrami, ki si jih krajani z veseljem ogledajo. Občasno se vabilom odzovejo znani glasbeniki ali pa se organizira kakšna druga zanimiva in neobičajna prireditev, predstavitev,…


Športno kulturno društvo se povezuje s krajevno skupnostjo in sodeluje pri organizaciji krajevnih prireditev. Povezuje se tudi z drugimi podjetji, raznimi organizacijami, zavodi in društvi v krajevni skupnosti.