Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

V Mekinjah ponovno zagorel kres

23.6.2017 – Na kresno noč je na travniku pod mekinjskim samostanom ponovno zagorel in zažarel kres.

Besedilo in fotografije: Jernej Ftičar

Na travniku, ki mu domačini pravijo “pod rebrom” smo se krajani na kresno noč ponovno zbrali, da smo prižgali kres. Po starih običajih so na ta dan prižigali kresove, da bi podaljšali dneve, ki so se v tem času počasi začeli krajšati, noči pa daljšati. Verjetno so naši pradedje in stari Slovani že v predkrščanskem času praznovali dan po poletnem sončnem obratu, ko se dan obesi (O kresi se dan obesi, pravi star slovenski pregovor). Dobrodelno sonce so častili kot boga in njemu v čast so zažigali na kresni večer velike grmade in kresove. Okrog njih so plesali, jih preskakovali in rajali. V dobi pokristjanjenja je ta praznik pridobil ime Ivanovo ali Ivanje, na čast svetega Ivana, ali, kot ga po imenu bolje poznamo, svetega Janeza Krstnika.

 

Kres v Mekinjah je privabil kar nekaj krajanov, tako starih in tudi šoloobveznikov, ki so prav ta dan zaključili s šolo.

Višje sile so bile tokrat Mekinjčanom naklonjene, saj je bilo letos vreme jasno. Poskrbljeno je bilo tudi za hrano in pijačo, mekinjski komorni pevski zbor pa je z domoljubnimi pesmimi pozdravil poletje. Naj bo to poletje dolgo in brezskrbno!