Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

V Mekinjah krajevni praznik zaznamovali s proslavo

V Mekinjah smo 11.12.2015 krajevni praznik zaznamovali s proslavo. Prireditev, v kateri so sodelovali člani Športno-kulturnega društva Mekinje ter osnovna šola Frana Albrehta – podružnica Mekinje. Prireditev je minila v božično-novoletnem duhu, z veliko petja ter igre, dvorana pa je bila polna do zadnjega sedeža.

Prireditev je povezoval Miha Pavlinič, ki je zapisal naslednje:

“Veseli smo, da ste danes tukaj zbrani v tako lepem številu in  ste s tem pokazali, da vam za delovanje našega društva in življenja v našem kraju,  ni vseeno.  Krajevni praznik sicer obeležujemo 10. oktobra, vendar smo  ga letos zaradi zbiranja sredstev za obnovo stanovanja ter same obnove, premaknili na današnji dan. Tako bomo danes skupaj združili troje: zgodovino in tradicijo kraja, zaključek del pri prenovi stanovanja ter ne nazadnje skupno praznovanje.  Športno kulturni dom Mekinje, je bil zgrajen in dan v uporabo pred nekaj več kot 100 leti. Ves ta čas je bolj ali manj funkcionalno služil svojemu namenu. V njem se je tekom zgodovine zvrstilo veliko mladih športnikov in kulturnikov, pa tudi kar nekaj lastnikov. V 90. letih, je vodstvo takratnega društva doseglo, da je dom ostal v polovični lasti društva, polovico pa je pripadalo Športni Uniji Slovenije, ki je bila naslednica in dedič lastnine, ki so jo imela nekdanja društva Partizan. V zadnjem času je z vlaganji in prostovoljnim delom krajanov in društva, delež  lastništva dosegel 80%. Prizadevamo si, da bi preostali delež, ki je v lasti Športne unije, še zmanjšali ali prenesli na kakega bolj aktivnega lastnika, ki bi nam lahko pomagal tudi pri obnovah. V preteklih letih smo tako s pomočjo krajanov in zvestih donatorjev že obnovili fasado, naredili nadstrešek, uredili odvodnjavanje in dvorišče ter obnovili tudi nekaj notranjosti doma. Nabavili smo nov oder in stole ter zagotovili, da so aktivnosti  v dvorani varne. Po tridesetih letih, ki sta jih hišnik Dane in njegova žena Metka preživela v stanovanju nad dvorano ŠKD Mekinje in vsa ta leta tudi opravljala potrebna hišniška dela, sta se zaradi več dejavnikov konec lanskega leta izselila iz stanovanja.  Stanovanje je bilo potrebno obnoviti, saj je bilo jasno, da bomo novega-primernega hišnika lahko dobili edino v urejene in obnovljene prostore. Zato smo takoj v začetku leta 2015 začeli z aktivnostmi, kako priti do denarja za obnovo. Pred letošnjim poletjem smo se tako na podjetja in krajane obrnili s prošnjo po finančni pomoči za obnovo stanovanja. Odziv je bil zelo dober. Vsak je prispeval, kolikor je lahko. Večinoma so bili prispevki finančne narave, dani  pa so bili  tudi predlogi in ideje. Nekaj je bilo tudi takih, ki so nas bolj ali manj vljudno odpravili. Z donacijami nam je pomagalo nekaj večjih in uspešnejših podjetij, nekaj pa smo imeli tudi lastnega denarja od najemnin in   programskih sredstev, ki jih namenja občina Kamnik. Ko se ozremo nazaj, kaj smo naredili in gledamo naprej, kaj še moramo, smo lahko veseli in rečemo: Uspelo je! Kot boste lahko videli ob koncu današnjega programa, smo z zbranimi sredstvi in predvsem  s prostovoljnim delom postorili marsikaj in pripravili pogoje, da bo stanovanje v kratkem dokončno obnovljeno  in  vseljivo.”

Brane Golob, predsednik ŠKDM nam je z videopredstavitvijo pokazal, kako je potekal postopek prenove hišnikovega stanovanja nad dvorano, nato pa so na vrsto prišli otroci osnovne šole Mekinje. Zapel nam je pevski zbor, k prireditvi pa so prispevali tudi najmlajši šoloobvezniki – prvošolci, ki so pripravili ples ter pesmico, ki so se jo naučili v angleškem jeziku. Timotej ter Filip iz četrtega razreda sta nam recitirala pesem o pravici, na koncu pa smo si ogledali igro Zgodba izgubljene snežinke dramske skupine, ki jo vodita Jana Svetec in Tamara Bračič. Tudi športa ni manjkalo, saj so nam večer popestrili tudi mladi gimnastiki na ponjavi.

Po uradnem programu pa je sledilo druženje ob hrani ter pijači in ogled prenovljenega hišnikovega stanovanja nad dvorano.

V Športno-kulturnem društvu Mekinje se zahvaljujemo vsem, ki ste nam pomagali pri prireditvi, postavitvi odra, lučjo ter glasbo, peki peciva in tudi osnovno šolo Mekinje, ki nam je pomagala pri programu.

(Spisal: Jernej Ftičar)