Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

KRES NA DAN DRŽAVNOSTI

23.6.2014: Minuli ponedeljek je mekinjske travnike pod Rebrom ponovno ogrel kres v čast najdaljše noči v letu ter spomina na osamosvojitev republike Slovenije izpred 23. let. Navkljub nenaklonjenem vremenu se je proslave udeležilo preko 70 ljudi.

Kot sami ohranjamo tradicijo kresovanja na kresno noč je tudi letos narava ohranila tradicijo slabega vremena in nam letos še posebej zagodla. Nekaj minut pred dogodkom je namreč še kazalo, da ga bosta dež in močan veter onemogočila. Pa vseeno tako nastopajočih kot obiskovalcev nista odvrnila, saj je bilo slednjih preko 70!

Vseeno pa se je v času proslave vreme izboljšalo in krajevni pevci in pevke so lahko proslavili osamosvojitev naše države. Pevski zbor podružnične osnovne šole Mekinje nam je tako postregel z lepimi napevi, prav tako pa so slovenske domoljubne pesmi zapeli Mekinjski moški pevski zbor ter ženski pevski zbor Mekinjske cvetke. Ob spremnih besedah Mihe Pavliniča je bil dogodek lepa priložnost, da smo skupaj proslavili rojstni dan Slovenije, prav tako pa pripomogli k obuditvi starega običaja – kresovanja na kresno noč.

Po uradnem delu dogodka pa smo se krajani v sproščenem vzdušju ter ob prigrizku ter okrepčilu še podružili, pevska zbora pa sta družno skrbela tudi za glasbeno vzdušje.

Organizatorji KS Mekinje, Športno – kulturno društvo Mekinje ter Društvo za oživljanje starih običajev se zahvaljujemo vsem nastopajočim, prostovoljcem, donatorjem ter tudi obiskovalcem, da so s svojim prispevkom ponovno omogočili slavje ter upamo, da se vidimo tudi naslednje leto.